Senaste inläggen

Av jidder - 13 januari 2014 13:32

Symtom som jag själv kan lida av läs igenom och reflektera på om jag känner igen mig själv eller inte, men första anblicken så är det båda. 


http://bipolaspie.wordpress.com/ Bipolär ADD


http://www.hsperson.se/49001.html Högkänslighet

Av jidder - 13 januari 2014 10:41

Haft genomgång av veckans upplägg och vad vi bör lära oss ochh lära.


Gått igenom en del små filmer från http://www.hjarnkoll.se/ hade önskat att filmerna var sammansatta i en stor film med mer information runt om så man fått ett större sammanhang i det hela. Men vilket fall som helst så diskuterades det lite runt varje film, men eftersom jag inte kände att jag fick någon helhetsbild av det, så deltog jag inte så mycket eller alls för den delen i diskussionen.


Vet inte om det här är för nära mitt hjärta eller om jag har en dålig dag, men jag har svårt att fokusera på dagens lektion och mår lite dåligt av de hela.


Efter lunch så skulle vi intervjua någon som inte läser kursen om hur dem ser på någon som är psykiskt sjuk eller hur man ser på en som visar sådana symtom.


Reflektioner:
Finns ett dilemma om man ska berätta direkt att man har en psykisk sjukdom till en ny person i sitt liv eller på en nyanställning till exempel. Det kan antingen hjälpa eller skälpa en, beroende på personen. Finns en risk om man säger det för tidigt att man blir avisad eller blir annorlunda behandlad. Säger man det för sent kan folk undra varför man inte sagt det tidigare så kunde dem ha större förståelse för saker man gjort eller gör.


Finns mycket fördomar mot psykisk sjukdom i samhället, men vad jag tror så handlar det mycket eller helt om okunskap bland befolkningen vad det innebär att vara psykiskt sjuk. Det är nog många som tänker värsta möjliga symtom istället för dem som lider i det tysta och fungerar och ser helt normal ut.


Hade något mer i tankarna med det försvann ut i tomma intet. =(


Gjorde sedan en gruppuppgift om Psykisk ohälsa.

Varför mår vi dåligt? - Miljö, arv, självbild, självförtroende eller händelser i livet.

Hur yttrar sig psykisk ohälsa? - Ångest, depression och sömnlöshet med mera.

Vilka hälsorisker finns det och vad görs för att förebygga psykisk ohälsa? - Djup depression, Självmord, viktuppgång, skadebeteende, med mera. Ha turen att att någon närastående ser ett förändratt beteende och få en diagnos fort så man kan få hjälp så fort som möjligt.

Finns det någon självskattningsinstrument för att definiera psykisk ohälsa? - Diverse formulär där man skattar hur man ser på diverse frågor eller påståenden, hur man mår, hur man ser på familjen, tankar kring självmord.



Av jidder - 13 januari 2014 09:15

Centralt innehåll

Förklaringsmodeller till att psykisk ohälsa uppstår. Hur individens fysiska, psykosociala och socioekonomiska situation samt könstillhörighet påverkar psykisk hälsa och ohälsa.


Identifikation av psykiska hälsorisker och förebyggande av psykisk ohälsa.


Mål

Kunskaper om orsaker till att psykisk ohälsa uppstår samt faktorer som påverkar psykisk hälsa och ohälsa.


Kunskaper om olika psykiska funktionsnedsättningar samt förmåga att tillämpa dessa kunskaper i praktisk verksamhet.



Rekommenderad arbetsgång


3. Lyssna på filmer om psykisk ohälsa http://www.hjarnkoll.se/

Diskutera tillsammans med någon annan om vad Psykisk ohälsa kan innebära för den enskilda människan . 

 4.Lär dig om olika förklaringsmodeller till att psykisk ohälsa uppstår.

Nyckelord:

  • Kognitiv modell 
  • Socialpsykologisk modell
  • Psykodynamisk modell
  • Inlärningspsykologisk modell
  • Medicinsk – biologisk förklaringsmodell
  • Stress och sårbarhetsmodell

4. Lär dig om hur  individens fysiska, psykosociala och socioekonomiska situation samt könstillhörighet påverkar psykisk hälsa och ohälsa.

5.Lär dig hur identifikation av psykiska hälsorisker och förebyggande av psykisk ohälsa.



Bedömningsuppgift


Du skall i denna delkurs genomföra 2 bedömningsuppgifter för att visa din kunskap inom detta område.



Uppgift 1. Beskriv  med egna ord hur individens fysiska, psykosociala och socioekonomiska situation samt könstillhörighet kan påverka psykisk hälsa och ohälsa.

Uppgift 2 : Börja med att läsa nedanstående verklighetsbeskrivningar 
 

Verklighetsbeskrivning 1
”Solbritt, en kvinna i medelåldern, kommer in akut på psykiatriska kliniken på grund av nedstämdhet, depression och självmordstankar. Vid samtal med henne och hennes man framkommer inte någon direkt anledning till hennes nedstämdhet. Solbritt är stel i mimiken, rör sig långsamt, vill inte äta och överhuvudtaget inte leva. Hon reagerar inte på någonting, ligger i fosterställning och stirrar stelt framför sig.
Nästa dag kommer den 20 åriga sonen på besök. Då ändras hela hennes kroppshållning. Hon kramar honom hårt och gråter och fortsätter gråta även sedan han har gått”


Verklighetsbeskrivning 2
”Mattias är en ung psykotisk pojke som blivit tvångsintagen på psykiatrisk klinik. Du blir hans kontaktperson. Han ordineras neuoleptika, men vägrar att ta medicinen. Du tror på människans integritet och frihet att välja och dessutom inte helt övertygad om att medicinen kommer att hjälpa honom. Men som skötare måste du hjälpa honom att ta medicinen.
Mattias blir alltmer hotfull mot medpatienter och personal. Det blir aktuellt med bältesläggning. Du kan inte välja nu heller, trots att det bär dig emot måste du hjälpa till och sedan sitta kvar hos honom tills bältet tas bort. Efteråt ska du även förklara för Mattias varför det var nödvändigt med bältet
Mattias bror kommer på besök och överlämnar en bibel, för att Mattias ska få den. Mattias vanföreställningar har mycket med Gud, det onda och det goda att göra. Sjuksköterskan som tar emot brodern säger att allt prat om Gud är sjukt och att bibeln inte får lämnas till honom”


Uppgift 3. Genom att utgå från verklighetsbeskrivningarna ovan ska du beskriva två olika valda förklaringsmodell till varför psykisk ohälsa har uppstått. Du kan välja utifrån nedan modeller.

  •  Kognitiv modell 
  •  Socialpsykologisk modell
  •  Psykodynamisk modell
  •  Inlärningspsykologisk modell
  •  Medicinsk – biologisk förklaringsmodell
  •  Stress och sårbarhetsmodell

 Arbetet skall innefatta max 2 datorskrivna A4 -sidor 


Av jidder - 9 januari 2014 13:15


Dagens lektion började med film med Gökboet galet att visa film på morgonen anser jag, fick kämpa för att hålla mig vaken. Men det är en riktigt bra film och kul att analysera. som vi gjorde efter lunch.

 

http://www.imdb.com/title/tt0073486/?ref_=nv_sr_4 

 

Och skriva om en sammanfattning om Psykiatrireformen, som läraren tyckte saknades i bedömningsuppgiften. Följd av diskussion om detta.

 

Diskussion om fallbeskrivningen på sida 24

  

Av jidder - 8 januari 2014 13:14

Psykiatrins historia

Grupparbeten om 2-4 personer per grupp, om gamla psykkliniker som till exempel: Långbro, Västerviks hospital, Beckomberga och Sundby.

 

Vad som skulle infattas i grupparbetet:

Sammanfatta Långbro i stora drag.

Mellan vilka år var verksamheten igång?

Vilka typer av diagnoser, metoder/psykofarmaka?

Vilka vårdades/arbetade där?

Annat intressant som är värt att veta....?


Tog inte med någon lunch idag eftersom jag inte åt upp min lunch igår. Blev så pass mätt av mackan jag hade med mig då, så jag gjorde på samma sätt idag plus en frukt.

 

Med kort presentation efter lunch. Alltid lika kul med presentationer av arbeten eftersom de flesta läser innantill vad dem skrivit så man får väldigt lite sammanhang vad som egentligen sägs.

 

Som det låter så var det inte stor skillnad på de olika ställena, kanske lite olika behandlingsmetoder och vilka typer av patienter som var inlagda. Mycket med sysselsättning och produktion av olika slag. Så de var nog ganska självförsörjande, fick in pengar via produktion som patienter gjorde.

 

Efter presentationerna så tittades det på film:

 


 Reflektioner: Psykofarmaka var helt vansinnig när den kom ut på marknaden, använda sig av riktiga droger för att droga ner individer med psykiska problem för att tjäna stora mängder pengar. Blev ingen större skillnad efter det bevisats att de är beroendeframkallande. (skriv mer här om mellan drogen). Gick senare över till allmänheten för att göra hemma mammor, arbetare mer fogliga och acceptera rollen dem var i. Med detta skapade man en ny marknad.


Metoder som lobotomi och elchocks terapi var ren vansinne, galet brutalt. total förstörde individers liv.


Man kan inte ha sett individer med psykologiska besvär som människor. utan som något som skulle göras medgörliga och hanterbara. Man ville mer eller mindre bara tjäna mängder med pengar på individer som mår dåligt.


Kan inte säga att det är så mycket bättre idag med "lyckopillren" som skrivs ut vid minsta tecken på depression, och läkemedelsbranschen sprutar ut nya typer av tabletter hela tiden för att tjäna pengar eftersom nya preparat kan ta ut högre eftersom dem får "monopol" på sitt läkemedel.


Om jag idag blivit deprimerad för första gången skulle jag inte tagit "lyckopiller" till en början iallafall utan att söka upp en privat Psykiatriker eller liknande att prata med, men och andra sidan när man mår dåligt så har man jävligt svårt att skaffa hjälp och hitta information.


Nä dags att åka hem får skriva en snutt till sen kasnke 

Av jidder - 7 januari 2014 10:47

                                                     


Ja då var Psykiatri 1 kursen igång, vet inte riktigt vad jag har att förvänta mig men hoppas att det är bättre än vad Psykologin var.


Mest suttit och pratat om öppna och slutna anstalter och olika former av vård samt ganska länge om det finns något som intresserade oss inom psykiati.


Men allt kan nog bara bli bättre efter psykologin, blev avtaggad att ens fortsätta utbildningen men det har också att göra med att klassen blev uppdelad av någon anledning jag för mitt liv inte kan förstå.


Första veckan inom Psykiatrin är som vanligt historik Yipiii /ironi


Tittat på två filmer en på 2 minuter och en längre, och förde diskussion runt dem. 

Rekommenderad arbetsgång

Lär dig  om psykiatrins historiska utveckling vad gäller organisation, människosyn, kunskap, utveckling och användning av olika behandlingsformer  under:

  • Fram till 1800-talet
  • 1800-talet
  • 1900-talet
  • Under 2000-talet

Tips för att bearbeta kunskapen :

Använd din litteratur och nedanstående hemsidor/ filmer .

Läs om : Långbro sjukhus
– ett virtuellt museum om byggnaderna, patienterna och personalen http://langbrosjukhus.se/

Lär dig om innebörden av  Psykiatrireformen

Lär dig om vad psykisk ohälsa är och vilka som drabbas av psykisk ohälsa .

Lär dig om  innebörden av evidensbaserad kunskap

    


Bedömningsuppgift


I denna bedömningsuppgift skall du med egna ord beskriva psykiatrins historiskt utveckling vad gäller organisation, människosyn, kunskap, utveckling och användning av olika behandlingsformer .

Med historiken som utgångspunkt skall du även ge minst 2 exempel på vikten av evidensbaserad kunskap. Motivera ditt svar

Av jidder - 7 januari 2014 09:15

Japp då vart det äntligen gjort, jag var och köpte en begagnad systemkamera igår en Nikon5100 för 2800 kr hoppas jag inte mot kommer att ångra mig som jag vart orolig för. Jag har en hel del att lära mig nu om olika inställningar och sätt att fota på. 


Blev inte så mycket pluggande tyvärr, skulle ha behövt att läsa igenom texten och om Långbro sjukhus

Av jidder - 3 januari 2014 20:52

Då var man mätt och belåten.. Tacosen som jag egentligen skulle ha gjort som nyårsmiddag är inhalerad bra gott de efter magsjuka, får se vad magen tycker om det ikväll/imorgon. Men gott var det i alla fall.


Kan inte påstå att de har gått bra att skriva på bedömningsuppgiften idag men det släppte iallafall lite efter ett bra tag, så jag har en början eller ska man kanske säga en mitt av uppgiften sånär som klar, bara resten kvar då =p


Ska sätta mig och vila på maten nu spela lite till och titta klart på Bröllopsfotografen som går på TV, kan inte släppa hur lik han är Adde på S & T bröllop ><


/tackförikväll

Skapa flashcards